Nu avvecklar vi sjukförsäkringen


Jaha, så är det då beslutat och klart. Proposition 2007/08:136 ”En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete” har antagits. Somligt tycker jag är vettigt. Mycket fokus ligger på tidiga insatser och eget ansvar att hitta alternativa lämpliga arbetsuppgifter.

Men annat tycker jag är direkt vansinne. Sjukpenning kan du få under 364 dagar inom en ramtid av 450 dagar. Därefter kan du göra skriftlig ansökan om att erhålla s k förlängd sjukpenning. Denna förlängda sjukpenning ska kunna betalas ut i ytterligare max 550 dagar. Därefter är det finito. Tack och adjö. Är du inte frisk då är det bara att beklaga. Eller hoppas på att du har en sjukdom som man med säkerhet kan säga kommer att vara livet ut. Då kan du ansöka om sjukersättning.

Den tidsbegränsade sjukersättningen tas däremot bort. Så har du fibromyalgi, whiplash-skada, utmattningsdepression, diskbråck eller någon annan sjukdom som man inte säkert kan säga kommer att bestå tills du är ålderspensionär så kan du glömma att du får ersättning från FK. Har du en tidsbegränsad sjukersättning idag kan du, enligt övergångsbestämmelserna, ansöka om ytterligare maximalt 18 månaders sjukersättning (dock längst t o m dec 2012). Sen är det kört.

Något som är intressant är att i den över 100 sidor långa propositionen ägnar man inte ens en halv sida åt att kommentera dem som inte kommer att kunna återgå i arbete när deras sjukpenning/sjukersättning upphör. Min bedömning är att det kommer att handla om ganska många människor som kommer att ha försörjningsstöd från Soc som enda alternativa inkomstkälla. I propositionen kan man läsa följande halvflummiga kommentar:

Ett antal försäkrade som i dag uppbär tidsbegränsad sjukersättning bedöms inte kunna uppfylla kriterierna för icke-tidsbegränsad sjukersättning. Den som efter 18 månader med förlängd sjukpenning eller ytterligare en period av tidsbegränsad sjukersättning ännu inte kunnat återgå till arbete men som har viss arbetsförmåga bör kunna komma i fråga för lämpliga arbetsmarknadspolitiska insatser. Det skulle t.ex. kunna handla om sådan samhällsnyttig sysselsättning som, enligt avisering i 2007 års ekonomiska vårproposition, ska erbjudas inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas. Bland de som vid denna tidpunkt saknar arbetsförmåga kan även finnas personer som behöver ansöka om ekonomiskt bistånd från socialtjänsten. En väl fungerade rehabiliteringskedja som innehåller stöd och hjälp till den enskilde bör dock bidra till minska antalet personer som på sikt kommer i fråga för såväl förlängd sjukpenning och sjukersättning. Regeringens ambition är att de i denna proposition presenterade förslagen tillsammans med en mer effektiv företagshälsovård och en rehabiliteringsgaranti ska bidra till att fler personer återgår i arbete. En minskad sjukfrånvaro bör också bidra till en stärkt kommunal ekonomi då skatteintäkterna ökar.

Visst är det en imponerande konsekvensanalys? *ironisk*

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: