Altanrenovering


Först kom det inte en regndroppe på över en månad. Sen började Riddarens semester, som skulle innefatta renovering av vårt altantak, och då går det inte en enda dag utan att det kommer regnskurar. Man blir lite trött…

Nu har han ägnat mitten av veckan åt att införskaffa virke och igår började Projekt Renovera Altan. Detta sorgebarn! Tidigare ägare har gjort fel på fel när de byggt denna altan, vilket lett till att vattnet inte runnit av taket som det ska utan istället in på takbjälkarna, som sakta ruttnat. Nu behövde nästan alla träbalkar i taket bytas.

Och det som är extra kymigt är att panelen på väggarna inne på altanen, och takbjälkarna, är i obehandlat trä. Man vill alltså inte ha regn på dem. Golvet är klinkers, så det är ju inte så vattenkänsligt precis.

Igår tog jag ledigt från jobbet så jag kunde hjälpa till. Halva taket togs ner i torsdags och igår kämpade vi med att riva ner det gamla, såga till nya bjälkar, göra rent de gamla aluminiumlisterna och sätta nya gummilister, måla ytterändarna på de tre balkar vi hann få dit och mäta, fundera, mäta och svära. Typ. Och kämpa mot klockan då mörka moln hela tiden gick förbi.


Rivning.


Nya balkar på väg upp.

Sen kom så klart en störtskur och vi fick kämpa som djur med att få dit en presenning. Att få den att sitta vettigt tar en halvtimme i alla fall, så det är så där lagom kul när regnet upphör precis när man är klar… Men vi hann i alla fall jobba på fram till 17.15 och sen var vi rätt möra så det var nog egentligen lagom att sluta då.

Idag hade SMHI lovat uppehåll fram till 12.00. Jo tjena! Alltså, deras prognoser… De stämmer aldrig! Planen var att Stefan skulle komma och hjälpa oss på förmiddagen, men vi hann knappt få bort presenningen innan det drog in mörka moln och åska och då var det bara att börja lägga på den igen. Riddaren pratade med Stefan och de bestämde att han ev kommer i morgon istället om vädret verkar stabilare då.

Som vanligt slutade regnat ungefär när vi var klara med att täcka in allt. Man kan bli galen för mindre! Så bort med den himla presenningen igen och dra igång arbetet. Den här gången hann vi lite granna. Jag hann måla ytterdelen av balkarna en gång och Riddaren gjorde klart lite till på den delen där taket är avlyft. Sen drog nästa regnväder in och det var bara att göra om den omständiga proceduren med att få på dubbla presenningar som ska förankras stadigt med brädor, spännband och allt man kan få tag i.


Efter regnskur 1. Solen skiner retfullt.


Regn igen!

Ungefär där gav vi upp för dagen. Mörka moln drar förbi, sen kommer lite sol och sen börjar det om. Hopplöst! Nu håller vi tummarna för att morgondagen bjuder på mer stabilt väder! För nu måste hela taket ner och då blir det betydligt svårare att lägga över en presenning eller två på ett sätt så det verkligen håller tätt när det blåser och regnar!

Eftermiddagen har istället ägnats åt muffinsbak och lite datorhäng. Nu ska jag försöka orka leka lite med sonen innan det är dags för bad för honom och matlagning för mig.

Annonser

Etiketter: ,

2 svar to “Altanrenovering”

  1. Mossfolk Says:

    Vad duktiga ni är som fixar själva! Och jag vet precis vad du menar med regnet. Vi har en liten del av huset kvar som inte fått en andra strykning. Kruxet är ju bara att väggen först måste vara torr och sedan hinna torka…

    • Petra Says:

      Jag är bara hantlangare och grovarbetare (typ säg vad jag ska göra så gör jag det). JAG hade ALDRIG vågat ge mig på en sån sak själv! Så det är Riddaren som är projektledare och jag hoppas han vet vad han gör. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: