Det där med huvudskakandet


Jag har bestämt inte nämnt det på länge. Alex’s himla huvudskakande alltså. Det betyder inte att han har slutat. Eller att vi har gett upp. Han får fortfarande inte sova i sin säng om nätterna, eftersom han då ligger och rullar från sida till sida hela natten och knappt får nån vettig sömn. Inte för att han är allt för ledsen för det. Han är en liten myspojk som gillar att samsova.

Vi har ju provat alla typer av belöningar och positive reinforcement vi bara kunnat komma på, men det hjälper bara lite grand. Så nu provar vi, i ren desperation, bestraffningsalternativ. Skakar han huvud när han är halvvaken/vaken får han inte se på TV eller använda sin dator dagen efter. Fortsätter han skaka huvud efter det plockar vi bort en leksak för honom (på obestämd framtid). Tilläggas bör väl att hans rum svämmar över av leksaker så det är ju inte precis så att han hänvisas till att leka med pinnar och kottar. 😉

Och säga vad man vill, det är betydligt mer effektivt än belöningar. Vi har pratat mycket med honom om varför vi är så angelägna om att han ska sluta. Att det beror på att vi älskar honom och är rädda om honom och vill att han ska kunna sova gott om nätterna. Att om man har ett tics (för det är ju det det är, ett tvångsmässigt tics) är risken större att man utvecklar fler. Och att det kanske inte är så kul att ha den där ovanan när han är så stor att han och hans kompisar vill börja sova över hos varandra, för vad ska hans kompisar säga när han drar igång och rullar fram och tillbaka i sängen hela nätterna?

Så jag tror ändå han fattar att vi inte är hårda bara för nöjes skull, utan att det finns en anledning. Han har i alla fall aldrig sagt att vi är dumma utan accepterar straffen – även om han blir lite ledsen ibland.

Men framför allt har han börjat skaka mycket mindre sedan vi införde straffen. Så jag vet inte… Det bär mig emot att bestraffa en sån här sak, men jag ser ingen annan utväg…

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: