Kalasfunderingar


I och med att Alex börjat förskoleklass infinner sig vissa funderingar kring det där med födelsedagar och kalas. I veckan damp första inbjudningskortet till ett kalas ner i brevlådan. Det är nya kompisen Olivia som ska ha kalas nästa helg. Och det är ju kul för Alex att bli bjuden på kalas.

Men det är samtidigt inte utan att man som mamma bävar lite. Om policyn ”bjud Alla I Klassen” kommer att råda betyder det att det kommer att bli 25 (!) kalas om året – typ ett varannan helg. Dessutom ska man själv administrera ett kalas för 26 ungar! Herregud! Alex vill ha sitt kalas här hemma, men det är ju omöjligt om man ska bjuda hela klassen. Dessutom är det ju faktiskt så, även för barn, att man inte är kompis med alla. Vissa tycker man kanske t o m är rätt dumma i huvudet. Ska man tvinga sitt barn att bjuda dem ändå ”för att det ska vara rättvist”? Och hur blir det för de stackars föräldrar som har dålig ekonomi? 25 presenter om året är ju ca 2 500 kr. Och att ordna kalas för så många barn kostar en slant, även om man försöker hitta en billig lokal och baka själv.

Andra sidan av myntet är ju att vissa barn kanske aldrig blir bjudna. Och då är det synd om dem. Förstås. Å andra sidan, är det kul att bli bjuden på ett kalas där födelsedagsbarnet egentligen inte vill att man ska delta?

Svårt det där…

Jag är himla tacksam över att Alex inte fyller år förrän i januari så man hinner vänta och se lite hur de andra i klassen gör. 🙂

Själv är jag ändå inne på tanken att det är trevligare med mindre kalas, där man bara bjuder kompisarna. Då kan Alex få det kalas han önskar sig, med sina kompisar här hemma. Sen får man ju sköta inbjudningarna utanför skolan förstås så det inte delas ut i kapprummet eller liknande. Men visst kan det drabba något barn som inte blir bjuden på så många kalas.

SONY DSC

SONY DSC

Annonser

Etiketter: ,

Ett svar to “Kalasfunderingar”

  1. Tiggertufflan Says:

    Vi har aldrig bjudit hela klassen och jag tror att jag varit med om det en enda gång då en kille hade discokalas i någon hyrd föreningslokal. Där var dessutom flera vuxna med och hjälpte till vilket behövdes ! Däremot finns det ju en rad olika varianter. Huvudsaken, tycker jag, är att det inte blir en eller två som blir uteslutna. T.ex. alla tjejer/killar blir bjudna utom en. Men visst kan det bli knepigt. En av mina killar ville bjuda alla utom en kille då han lekte med alla utom den ”stökiga killen”. Vi pratade om det och varför vi inte kunde utesluta en av killarna och bjöd sen alla (och hoppades samtidigt på att ”den stökiga” inte skulle komma vilket han gjorde). Tyvärr så ”förstörde” killen kalaset för de andra och jag hade en besviken son efteråt. Vet inte om det var rätt att göra så som vi gjorde heller för det var ju min sons kalas, han som skulle få ha kul. Å andra sidan så vet jag inte hur vi skulle ha valt ut de som skulle få komma om vi inte skulle ha bjudit alla de andra. Men visst är det svårt. Att bjuda en hel klass känns dock som lite väl stort, och ska man vara hemma hos någon så är det en omöjlighet om man inte råkar bo i ett slott eller kan ha någon form av utekalas ;-). Dessutom så känns det som att det oftast blir roligare om de inte är för många.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: