Inredningsmode


Alltså, jag vet inte, men jag blir så trött på inredningstrender. Varför ska alla ha det exakt likadant hemma?

Jag, som är så lastgammal, minns 80-talet med spegelväggar, plafonder, strukturtapeter och hörnsoffor bestående av lösa delar (i plyschliknande tyg) som jämt gled isär. Det var furupanel på väggarna och rundade valv istället för dörrar. Men jag minns ändå inte att allas hem såg ut att vara stöpta i exakt samma form? Folk var inte så hysteriskt inredningsintresserade utan man kunde ha lite blandade möbler – nytt och gammalt.

På 90-talet hade jag flyttat hemifrån och det var sådana där svulstiga stora gardinuppsättningar (den värsta sorten bestod av ballongkappor med silkespapper i och stora draperingar på längderna). I slutet av 90-talet var det istället gardinstänger av trä (gärna räfflat) med öljettgardiner som gällde. Vattensängar och mycket svarta möbler var stort under första halvan av 90-talet minns jag. Man hade spegelpiedestaler, glas- eller marmorsoffbord och hysteriskt mycket torkade blomarrangemang. Där nånstans kom också de vitlaserade möblerna och på slutet av 90-talet skulle alla plötsligt ha gula och tegelfärgade tapeter och oljade furumöbler blev inne. I slutet av 90-talet skulle kökets vitvaror inte längre vara vita utan vara gjorda i stål.

På 2000-talet tapetserade alla om till vitt med stormönstrade fondväggar i alla rum (oavsett om det passade eller inte var fondväggen obligatorisk). Panelgardinerna slog igenom och shabby chick gjorde väl sitt inträde i slutet av 2000-talet. Oljade ekmöbler fann sin väg in i stort sett varje svenskt hem och canvastavlorna slog igenom stort.

Så kom 2010-talet och allt skulle vara vitt, vitt, vitt. Och kanske lite grått. Hur tråkigt liksom? Och nu har visst fondtapeterna äntligen fått ge vilka och det senaste modet för väggarna är matta färger i grå nyanser (gärna kalkfärg). Det ska vara vita eller grå soffor, milda linnetyger och lamporna ska ha koppardetaljer eller bestå av stora tygsjok eller fjädrar (!?). Och nu verkar det närmast mest inne att inte ha gardiner – eller annars hissgardiner.

Och nu när jag läser heminredningstidningar och bloggar och kommer hem till folk känns det som att i stort sett alla hämtar inspiration från samma ställe. Hemmen är så likriktade och alltid stylade efter senaste inredningstrend att det oftast blir direkt tråkigt.

Därmed inte sagt att jag är nöjd med mitt eget hem. Långt därifrån! Jag skulle byta ut bra mycket om jag hade haft råd. Men jag skulle inte vilja ha ett hem som klippt ut Hus & Hem. Faktum är att om det inte vore så jämrans omodernt med gula väggar nu skulle jag ha velat ha några gula rum. Gula väggar är det mest hemtrevliga jag vet! Ja, förutsatt att det är rätt gul färg alltså. Ett gult sovrum t ex är varmt och mysigt och jag älskade den gula tapeten vi hade i vårt sovrum i sista lägenheten vi bodde i inne i stan. Och jag tycker om mina gamla arvemöbler och vill inte byta ut dem.

Annonser

Etiketter: ,

2 svar to “Inredningsmode”

 1. Mossfolk Says:

  Haha vad roligt att läsa! Vårt hem är väldigt stilblandat och förmodligen en inredningsarkitekts mardröm 🙂 Men jag tänker, spelar det någon roll att gult är omodernt om ni tycker om det?

  • Petra Says:

   Vårt också! 🙂

   Och nej, det spelar väl egentligen ingen större roll. Den dagen vi får för oss att faktiskt göra om sovrummet (byta garderober vilket kommer att kräva omtapetsering) kanske gult t o m är modernt igen. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: