Bara just så


”Några ögonblick. En människa, vilken människa som helst, får så försvinnande få chanser att leva i ett enda av dem. Att släppa taget om tiden och falla. Älska någon besinningslöst. Explodera av passion. Några gånger när vi är barn, kanske, för dem av oss som får vara det. Men efter det, hur många andetag drar vi utanför oss själva. Hur många rena känslor får oss att jubla högt och skamlöst? Hur många chanser får vi att välsignas med minnesförlust?

All passion är barnslig. Den är banal och naiv. Den är inte inlärd, den är instinktiv, så den översvämmar oss. Välter oss. Sköljer bort oss. Alla andra känslor tillhör jorden men passionen bor i rymden. Det är därför passion är värt något, inte för vad den ger oss men för vad den kräver att vi riskerar. Vår värdighet. Andras oförståelse och nedlåtande huvudskakningar.”

Stephen King kommer för alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta. Inte för det han skriver om (för jag gillar inte ens skräcklitteratur), men för HUR han skriver. Men det har seglat upp en konkurrent till honom. Fredrik Backman. ”En man som heter Ove”, ”Min mormor hälsar och säger förlåt” och nu senast ”Britt-Marie var här”. Citatet här ovanför är från den sistnämnda boken. Jag skulle nästan kunna ge min högra hand för att kunna skriva som han gör. Nästan.

Så har du inte läst Fredrik Backman än så gör det! Det är en order!

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: