Miljövänlig el och ett miljövänligt liv


Ända sedan jag var liten (jag växte ju upp på 70- och 80-talen då ”Nej till kärnkraft” och ”Sol, vind och vatten” var parollen) har jag drömt om ett miljövänligt boende. Ja, ett hus, gjort av miljövänligt material och med solceller på taket. En trädgård med fruktträd och ett eget land att odla grönsaker och potatis i. Lite så. Men livet blir förstås inte alltid riktigt som man kanske tänkt sig. Det blev lägenhetsboende för mig, ända tills för fem år sen när vi flyttade till vårt lilla parhus. Här finns bara plats för minimal odling i lådor, men oj vad sallad, spenat, mangold, dill och andra kryddor vi ändå kunnat skörda i somras! Och ett äppelträd med fantastiska skördar har vi också. Härligt är det!

Men sen är det ju det där andra. Hur man värmer upp huset och vad man använder för hushållsel. Vårt hus värms med fjärrvärme och det anses väl vara ungefär ”neutralt” med hänsyn taget till miljön. Jag tror vi har för liten takyta för att solenergi skulle bli effektivt (tvåvåningsparhus där halva taket ligger i nordvästläge liksom) och dessutom tror jag inte våra grannar skulle bli jätteglada om vi smackade upp stora paneler på halva det gemensamma taket (?). 🙂


Halva taket är alltså vårt, och på det finns dessutom två takfönster. Inte mycket plats över för solceller alltså.

Men visst hade det varit häftigt! När man är på solsemester i Grekland t ex sitter det ju vattenbehållare och solceller på snart när vartenda tak liksom!

Elverket t ex säljer solcellspaket. Det låter verkligen jättehäftigt:

När du köper solceller av oss ger vi dig tillgång till en hemsida som gör det möjligt för dig att följa din egen elproduktion. På det viset ser du hur din solel bidrar till en bättre miljö tack vare minskade koldioxidutsläpp. I din elcentral monterar vi en mätare som automatiskt skickar eventuell överskottsel till elnätet utanför ditt hus. Den i sin tur ger oss besked om hur mycket el vi ska köpa av dig.


Det ser annars inte så illa ut – eller hur?

Men så har vi den där andra elen då. Hushållselen. Man vill ju gärna ha el med Bra Miljöval, eller hur? Det är el med minimal belastning på miljö och klimat. Den kommer från vattenkraft, vindkraft, biomassa och solkraft, och uppfyller hårda miljökrav. T ex torrläggs inga älvar, vindkraftverk står inte i känsliga områden och biomassan kommer från hållbart skogsbruk. Tyvärr blir det också dyrare och här måste jag erkänna att vi i dagsläget inte lever som vi lär. Å andra sidan försöker vi tänka på att inte ha apparater på stand by, att släcka där vi inte är och vi har bytt ut nästan all belysning mot energisparlampor. Vi har dessutom bytt både kyl, frys, diskmaskin och tvättmaskin de senaste 2 åren och satsat på energisnåla maskiner. Man ser på våra elräkningar att elförbrukningen minskar varje år jämfört med föregående år – så något gör vi ju rätt i alla fall. 🙂

Sen har vi ju allt det där andra, med att källsortera (där är vi faktiskt riktigt duktiga tycker jag och klarade oss med minsta soptunnestorleken t o m när vi hade blöjbarn), att inte hela tiden köpa nya kläder/möbler/inredning utan använda sakerna tills de är utslitna (och det är vi nog betydligt bättre på än genomsnittssvensken – delvis p g a nödtvång…haha!), att inte åka så mycket bil utan åka kommunalt (Riddaren kör till jobbet, men vi åker väldigt få mil per år ändå jämfört med genomsnittssvensken och jag åker ju kommunalt), att handla ekologiska och närproducerade varor (har vi blivit enormt mycket bättre på sedan vi fick barn) o s v.

Nånstans får man väl inse att man kanske inte kan göra allt, men att alla kan förbättra nåt! Själv skulle jag faktiskt vilja uppfylla den där drömmen om ett riktigt miljövänligt hus, som producerar sin egen el till stor del, och där jag kan odla mycket av min egen mat sommartid, någon gång. Men då måste jag nog få det där oväntade arvet från en rik och okänd släkting först. Haha!

Till dess får jag nöja mig med att göra det jag kan och orkar – och glädjas åt att det finns företag och privatpersoner som satsar på solenergi, vindkraft och andra miljövänliga alternativ.

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Miljövänlig el och ett miljövänligt liv”

  1. Mossfolk Says:

    Haha, ja jag behöver nog både ett oväntat arv och gifta om mig. Eller maken skulle nog vara med på tåget bara han slapp vara värst delaktig i odlingsbiten och det kunde förstås bli ett rätt stort jobb om vi skulle bli så gott som självförsörjande 😉

    Vi klarar oss också på minsta storleken tunna med blöjbarn. Fast vissa veckor är det allt på håret…

    Och vi har Telinet energi. Det är, vad jag vet, ett av de billigaste elbolagen (59,70 öre/kWh enl. elskling.se) och har enbart el från förnyelsebar energi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: