Jultankar


För ett tag sedan avslöjade Riddaren för Alex att tomten inte finns. Det blev en tämligen traumatisk kväll. Redan för tre år sedan (det året Riddaren fick spela tomte) var Alex misstänksam efter jul och hade sett mörkt skägg under tomtemasken. Han funderade på om det inte varit pappa som varit tomten och när han frågade mig rent ut svarade jag förstås ärligt på frågan. Han blev jätteledsen den gången och ville inte prata mer om det. Efter nån månad var det som han hade glömt bort hela konversationen och återigen trodde på tomten. Det verkade som han inte var redo att släppa julmagin så han fick fortsätta tro. Och varje år har han varit så julpepp och han pratar om tomten och vill ställa ut gröt på kvällen och har stenkoll på vilket paket som kommer från tomten o s v.


Alex fixade bricka till Tomten med julgott förra året. Så sött!

Nu, när han fick klart för sig att tomten inte finns blev han först sååååå ledsen och bitter. Han ville inte fira jul för det var ingen mening med det. Usch, mitt hjärta nästan brast! Men som tur var tog han snabbt till sig av det jag och Riddaren envist framhöll, nämligen att julen kan vara magisk även utan att tomten kommer. Att tomten står för godhet, generositet och att vara samlade med sina nära och kära och ha det riktigt mysigt och trevligt. En varm, ljus och glädjerik högtid tillsammans.

Så nu är han faktiskt lika julpepp som alltid. Och det är så underbart att se! Och ännu skönare är att han inte verkar arg på oss för att vi lurat honom. Han verkar förstå det vi försökt förklara om att vi ville ge honom barnens julmagi med tomten, och att det inte betyder att vi lurar honom vad gäller andra saker. Nu gläder han sig åt alla traditioner med julpyntande, öppna kalendrar, titta på julkalendern tillsammans, äta pepparkaksmuffins från Lindahls som bara finns i jultid, slå in paket, göra julkort och ta in granen några dagar före julafton.

Det är så mysigt med min son för han är lika förväntansfull inför jul som jag och Riddaren är. Jag älskar tiden från första advent fram till jul! Alltså, såååååå mysigt med allt julpynt, dofterna, granen, pepparkakor och lussekatter, adventsljusstakar/-stjärnor och belysning i trädgården! Varje år råkar det följa med några nya julpynt hem. 🙂


Fina gråvätten.


Ängeln och tomten har hängt med sen 2007.


Blandade småknytt.

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “Jultankar”

  1. Annika K Says:

    Inte lätt det där med tomten.
    Tucker ni löste det bra 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: